POLSKI OWCZAREK PODHALANSKI (TATRAHOND)

Land van herkomst: Polen

 


Korte geschiedenis

 Rasbeschrijving

Karakter en aard van de Tatra.

 

Over het karakter en de aard van de witte rassen kunnen we al van de Romeinen leren zij hadden hierover geschreven: Zijn natuur zal noch vertrouwelijk, noch schuw noch agressief zijn. Hij zal eerder voorzichtig als roekeloos zijn. Hij moet nadat hij met schranderheid en dreigend degene die hem met boze voorwendsels nadert, deze met zijn geblaf afschrikken, zodat deze zich alsnog kan terugtrekken. Wie hem dan alsnog nadert, zal hij woedend bestormen. Dat was de eerste plicht van deze honden, die zich niet laten aanvallen, en de tweede, zich met moed en volharding verdedigen.

Met deze woorden is eigenlijk het karakteristieke van deze honden al beschreven.

De Tatra is een waak- en beschermhond, honden die al duizenden jaren gewend zijn zonder hulp der mensen de kudde (roedel) te verzorgen. En bij dit werk, waar zij zich altijd verplicht toe voelen horen drie grondbeginselen:

1 Een immer waakzame opmerkzaamheid tegenover alles en iedereen.

2 Een gezonde afstand en voorzichtigheid tegenover dingen die hun vreemd zijn.

3 Een behoorlijke hoeveelheid intelligentie, om nieuwe situaties snel en voor alles goed te kunnen beoordelen.

Een Tatra ontgaat niets. Ook niet wanneer hij schijnbaar ligt te doezelen, registreert hij de kleinste veranderingen in zijn omgeving, zowel de van de tafel gevallen prop papier, als de bal in de tuin van de buren die er gisteren nog niet lag. Kleine dingen worden meteen voorzichtig in ogenschouw genomen en ingelijfd. Grotere dingen bijvoorbeeld de postbode, worden eerst dreigend op veilige afstand tot staan gehouden, onderzocht en na grondig onderzoek geaccepteerd of er wordt in de aanval gegaan. Vreemden, die de Tatra niet kennen, houden deze afstandelijkheid van de hond voor angst of schuwheid. Voor deze zelfstandige beoordeling, afwachten en handelen heeft de Tatra bewegingsvrijheid en tijd nodig. Een Tatra is geen hond waar men tegen kan zeggen: "dat is goed, plaats ". Hij zal en moet dat zelf beoordelen. Dat doet hij ook, meestal in de betekenis van, wat is het beste voor zijn baas. Tegenover bekenden, en zijn eigen roedel (gezin), is de Tatra een en al aanhankelijkheid. Hij volgt en beschermd van morgen tot morgen en wil het liefst altijd in de buurt zijn. Hij volgt niet bij de voet en op bevel, hij volgt, omdat hij zich verantwoordelijk voelt. En bij dit "verantwoordelijk zijn" hoort natuurlijk, dat men hem bewegingsvrijheid moet geven, die een goede waker nodig heeft.

Aan dit aangeboren verantwoordelijkheids gevoel voor zijn roedel zitten drie consequenties, wanneer je met een Tatra op goede voet en in harmonie samenleven wil:

1 Een Tatra heeft altijd een goede verstandhouding nodig met de familie. Het is geen hond alleen voor de kennel, voor de tuin, of om op de een of andere manier gescheiden te worden van zijn roedel (gezin).

2 Een Tatra is geen hond voor mensen die van een absoluut gehoorzame en onderdanige waakhond houden. Hij doet niets op bevel, alleen maar uit overtuiging en uit toegenegenheid. Beschermen en waken hoeft men een Tatra niet aan te leren, dat doet hij vanzelf. Dat moet men eerder af en toe iets temperen.

3 Een Tatra kan alles leren. Maar het is geen hond die blij en vrolijk in de bijtmouw hangt en zich laat slaan. Onder druk, houdt hij zich niet aan hem door mensen opgelegde spelregels, hij denkt en zoekt zij uitweg zelf wel onder alle omstandigheden.

Opvoeding:

De tatrahond (Owczarek Podhalanski) vraagt om een baas die van nature overwicht uitstraalt. De opvoeding van de tatra moet consequent en in alle rust en harmonie plaatsvinden.

De opvoeding van een tatra pup tot aan een volwassen huishond brengt een aantal regels met zich mee waaraan men zich moet houden. Voed je tatra pup op met veel liefde maar wel consequent(ja is ja – nee is nee). U als roedelleider bepaalt wanneer er gespeeld en geknuffeld wordt en ook wanneer het eindigt.

Wees met je pup het eerste jaar voorzichtig met lange wandelingen bouw dat langzaam op met 5 min per maand.Zorgt ervoor dat je pup niet van de banken ,tafels of stoelen springt. De pup dient niet op een gladde vloer worden opgevoed leg als u een gladde vloer heeft een kleed of loper erover .Ter bescherming van de nog tere botten van en pup die bij verkeerd uitgijden op een gladde ondergrond ernstig of onherstelbaar beschadigt kunnen raken. Het is verstandig om met je tatra pup ook een puppy en vervolg cursus te volgen, hier beleef je samen veel plezier aan en het is leerzaam voor baas en hond. Denk er wel bij na dat een tatra pup veel rust nodig heeft.

 Pups en kleine kinderen dienen altijd begeleid van volwassenen om te voorkomen dat een pup onbedoeld te hardhandig wordt aangepakt of dat de pup te ruw of wild met een kind speelt .

Het is van groot belang om onze witte vriend goed te socialiseren, een aantal punten zijn: drukke straten,in de auto,markten,kermis,andere honden,kleine kinderen,vuurwerk, en een wandelingetje door onweer, als hij hieraan gewend is geraakt zal hij hierop positief op reageren. Neem uw tatra pup gewoon zoveel mogelijk overal mee naar toe.

Vergeet nooit dat een tatrahond opgevoed moet worden met zachte hand maar wel consequent. Opvoeden met harde hand werkt niet, sla uw tatra nooit, hiermee beschadigd u het vertrouwen tussen u en u tatra.

Een gouden regel luidt dan ook:opvoeden is 99%Prijzen en 1%Berispen

Houd men zich hieraan dan heb je een prachtige en een goede witte metgezel, die graag liefde neemt en geeft aan het hele gezin.

 


Tatra Kennel Bialy Misiu
- Tinnegieter 3 - 4174LG Hellouw - Tel: 0610-177444 - E-mail: info@tatraberghond.nl